Sok na zimę z sokownika

Przetwory, które otwieramy zwykle zimą można robić z różnych owoców, między innymi z mirabelek. Te drobne śliwki można zbierać w sierpniu, a warto, bo są smaczne i zdrowe.

Z mirabelek można przygotować konfiturę, dżem, galaretkę, powidło, ale także pyszny sok. Jest on trochę kwaskowaty i bardzo aromatyczny. Żeby go zrobić potrzebne są dojrzałe śliwki mirabelki, cukier oraz sokownik. Wystarczy umyć owoce, wsypać je do sokownika i rozpocząć parowanie. Śliwek nie trzeba pestkować, co zaoszczędza rzeczywiście sporo czasu. Po upuszczeniu soku z mirabelek należy go podgrzać i dosypać cukier. Najlepiej sprawdzać smak na bieżąco, żeby syrop nie był ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. Zwykle na 1 kg owoców daje się ponad 0,5 kg cukru. Cukier można też wsypać wraz z owocami do sokownika. Po zagotowaniu soku można go już rozlać do wcześniej przygotowanych butelek czy słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna, chociaż niektórzy wolą jednak uwzględnić ten etap. Potem nasze butelki mogą już spokojnie czekać w jakimś ciemnym miejscu na zimę. Taki sok można pić rozcieńczony z wodą lub używać go do deserów. Ciekawie smakuje w połączeniu z herbatą. Syrop przygotowany bez cukru można używać zamiast soku z cytryny.

Jeśli ktoś nie ma sokownika może po prostu wrzucić do garnka połówki mirabelek z cukrem i wodą. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień o gotujemy jeszcze 15 minut. Potem całość przecedzamy i rozlewamy do słoików. Na końcu pasteryzujemy i gotowe. Niewątpliwie jednak użycie sokownika jest bardzo wygodne. Działająca na owoce gorąca para wodna powoduje, że puszczają one sok, który potem zlewa się za pomocą rurki do garnka. Pozostałości mirabelek mogą się przydać do zrobienia dżemu. W chłodne dni na pewno docenimy te wszystkie przetwory. Warto dodać, że oprócz wody czy herbaty z sokiem można wówczas popijać również nalewkę albo likier z mirabelek. Zresztą robi się z nich także wino. Czyli rozmaitych możliwości jest sporo, potrzebne są tylko dobre chęci i trochę czasu, ale dla wielu osób robienie przetworów to prawdziwa przyjemność i wręcz sposób na odprężenie.