Odmiany i uprawa mirabelek

Zanim upieczemy ciasto z mirabelkami trzeba zebrać owoce, a żeby było to w ogóle możliwe konieczne jest posadzenie drzewa oraz odpowiednia jego uprawa.

Wybierając odpowiednie miejsce dla sadzonek śliwy mirabelki należy wziąć pod uwagę, że warto spełnić tutaj określone wymagania. Gleba powinna być żyzna oraz wystarczająco wilgotna. Przed posadzeniem drzewek dobrze jest dodać do niej nawóz oraz kompost. Trzeba też zapewnić odpowiednie nasłonecznienie. Drzewa osiągają wysokość od 3 do 6 m, a ich korzenie są płytkie. Z tego względu w bliskim sąsiedztwie śliwy nie powinny rosnąc żadne inny rośliny. Poza tym podczas suszy należy podlewać drzewka. Istotne jest również regularne nawożenie nawozami organicznymi i mineralnymi. Koniecznie należy zwracać uwagę czy śliwy nie atakują szkodniki, na przykład owocówki śliwkóweczki lub mszyce. Drobne, okrągłe owoce dojrzewają zwykle w sierpniu, ale w zależności od odmiany może to nastąpić już w lipcu albo dopiero w październiku. Dojrzałe śliwki szybko spadają z drzewa. Mają one ciekawy smak, a także właściwości zdrowotne, które zawdzięczają przede wszystkim zawartych w nich witaminom C, A, E, B i K oraz składnikom mineralnym. Dlatego warto jeść świeże śliwki, ale można również robić z nich dżemy, powidła, konfitury, soki, kompoty czy ciasta. Warto wiedzieć o tym, że bardzo dobrze smakują również mirabelkowe wina, nalewki i likiery.

Mirabelka należy do gatunki Prunus domestica, czyli śliwa domowa. Ma również swoje odmiany. Najbardziej znane to: Mirabelka z Nancy, Mirabelka Flotowa, Brennergold, Bellamira, Miragrande. Mirabelka z Nancy jest samopylna oraz najmniej wymagająca. W związku z tym można ją spotkać w różnych miejscach, nie koniecznie w sadach uprawnych. Jest też dość wytrzymała na niekorzystne warunki glebowe, atmosferyczne oraz choroby. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na mirabelki bez wątpienia warto z tego korzystać. Te małe śliwki mogą urozmaicić naszą codzienną dietę oraz dać nam dużo przyjemności – zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania przetworów, wypieków, sosów itd.