Proste ciasto i tarta z mirabelkami

Ze śliwek mirabelek można robić sosy czy domowy ketchup, ale najczęściej owoce te wykorzystuje się do przygotowywania słodkich przetworów oraz wypieków. Oto kilka prostych przepisów na ciasta z mirabelkami:

Ciasto maślankowe z mirabelkami

Składniki:

– 2 kg mirabelek

– szklanka maślanki

– 20 dag mąki

– 20 dag cukru

– cukier waniliowy

– 3 jajka

– 1/2 szklanki oleju

– proszek do pieczenia

Sposób przygotowania: osobno mieszamy mokre i suche składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na wierzchu wydrylowane mirabelki. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 170ºC. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Bardzo podobnie robi się ciasto jogurtowe, ale zamiast maślanki używamy jogurtu naturalnego.

Ciasto drożdżowe z mirabelkami

Składniki:

– 1 kg mirabelek

– 25 dag mąki

– 3 dag cukru

– łyżka cukru waniliowego

– 1/2 opakowania drożdży

– 1/2 szklanki mleka

– 2 jajka (1 całe i 1 żółtko)

– 5 dag masła

– szczypta soli

Sposób przygotowania: roztapiamy masło i dodajemy do niego mleko, a następnie pozostałe składniki i dość długo miksujemy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy ciasto i wykładamy nim blachę z papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wypestkowane mirabelki. Można też posypać je kruszonką, którą robi się z masła, mąki i cukru. Ciasto powinno jeszcze wyrastać przez około 25 minut. Należy je piec przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.

Tarta z mirabelkami

Składniki:

– 0, 5 kg mirabelek

– 20 dag mąki

– jajko

– 12,5 dag masła

– szczypta soli

– kilka łyżek wody

Sposób przygotowania: z masła, mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto, zawijamy je w folie i dajemy do lodówki. Następnie zabieramy się za drylowanie śliwek. Po godzinie wykładamy ciasto na blachę, na którą kładziemy uprzednio papier do pieczenia. Na wierzchu układamy ciasno mirabelki. Pieczemy w temperaturze 210ºC przez 35 minut, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Zrobienie kruchego spodu do tarty jest dosyć proste. Trudniej przygotować ciasto francuskie, ale można też po prostu kupić gotowy produkt. Potem wystarczy wyłożyć nim blachę i ułożyć na wierzchu owoce. Dobrym rozwiązaniem będzie również użycie powideł śliwkowych z kakao.