Nutella do słoików z węgierek lub renklod

Mirabelkowy dżem, powidło, konfitura, galaretka – wszystko to są niewątpliwe przepyszne dodatki do pieczywa i deserów. Okazuje się jednak, że z tych małych śliwek można przygotować również rodzaj nutelli.

Do przygotowania około 6 słoików potrzebne będą:

– 2 kg śliwek

– 20 dag cukru

– 10 dag kakao

Sposób wykonania: owoce myjemy, usuwamy pestki i rozdrabniamy za pomocą blendera. Tak przygotowane śliwki smażymy z cukrem przez około godzinę. Wtedy dodajemy kakao i smażymy dalej przez pół godziny. Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez kwadrans. Taką zdrowszą wersję nutelli można przygotować również ze śliwek węgierek czy renklod.

Niektórym jeszcze bardziej smakują natomiast powidła śliwkowe z kakao i budyniem. Nie należy robić zbyt dużo na raz, bo nawet przechowywane w lodówce są dobre do jedzenia przez kilkanaście dni. Oto potrzebne składniki:

– 0,5 kg śliwek

– 20 dag cukru

– opakowanie cukru waniliowego

– opakowanie budyniu waniliowego

– łyżka kakao

– łyżka rumu

Sposób przygotowania: cukier rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, którą wlewamy do garnka ze śliwkami. Gotujemy przez 2 godziny, a następnie studzimy i wtedy drylujemy. Potem gotujemy dalej, a kiedy owoce będą rozgotowane dodajemy budyń oraz cukier waniliowy. Mieszamy aż do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Kakao i rum dodajemy dopiero, kiedy powidła całkiem wystygną. Wówczas przekładamy je do słoika. Rum jest również dobrym dodatkiem do dżemu z czerwonych mirabelek, natomiast jeśli ktoś lubi czekoladowe przysmaki, to zapewne bardziej przypadnie mu do gustu śliwkowa nutella. Takie powidła w wersji bez alkoholu, to bardzo dobra propozycja dla dzieci. Z jednej strony maluchy będą mogły się cieszyć słodkością zbliżoną do kremu kakaowego, a z drugiej dostaną porcję owoców. Może to nie to samo, co świeże owoce bez dodatków, ale na pewno takie powidła zawierają więcej cennych składników odżywczych i witamin niż oryginalna nutella. W związku z tym przepis na nie można polecić zarówno wszystkim łasuchom, jak i zwolennikom wprowadzania zdrowych zmian w żywieniu.