Mirabelkowy sos do mięsa, ketchup, chutney

W polskich sadach i ogrodach coraz częściej uprawia się śliwy mirabelki. Ich owoce zawierają witaminę C, prowitaminę A i kwasy organiczne. Można z nich przygotować wiele pysznych rzeczy.

Okazuje się, że mirabelki nadają się doskonale nie tylko do przyrządzania kompotów, soków, dżemów, konfitur czy wypieków, ale można je również stosować do dań głównych. Dobrym przykładem jest przepis na mirabelkowy sos do mięsa.

Składniki:

– 0,5 kg śliwek mirabelek

– kilka ząbków czosnku

– szczypta cynamonu

– szczypta curry

– szczypta ostrej papryki

– szczypta goździków

– szczypta kolendry

– szczypta gałki muszkatołowej

– szczypta soli

– szczypta cukru

Sposób przygotowania: mirabelki myjemy, przesypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie przecieramy przez sitko. Dzięki temu uprzednie drylowanie owoców nie jest konieczne. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowany sos można podawać do różnych rodzajów mięs.

Kolejna zaskakująca propozycja kulinarna, do przygotowania której niezbędne są mirabelki, to śliwkowy ketchup.

Składniki:

– 1 kg śliwek mirabelek

– 1 kg dyni

– papryczka chili

– 0,5 kg cebuli

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 szklanki octu winnego

– 0,2 kg cukru

– łyżeczka soli

– łyżeczka pieprzu

– 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania: obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej wydrylowane mirabelki i pokrojoną dynię, a następnie posiekaną papryczkę oraz czosnek. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Potem wykorzystujemy wszystkie pozostałe składniki i całość miksujemy za pomocą blendera. Można jeszcze trochę odparować. W końcu przekładamy ketchup do słoiczków i pasteryzujemy.

Trochę podobnie robi się chutney, czyli gęsty sos podawany na zimno do mięs, wędlin, ryb czy serów.

Składniki:

– 1 kg śliwek mirabelek

– papryczka chili

– cebula

– jabłko

– 2 ząbki czosnku

– szklanka octu winnego

– 2 łyżki startego imbiru

– 0,2 kg cukru

– łyżeczka soli

– szczypta cynamonu

– 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania: podsmażamy posiekane cebulę, papryczkę chili, czosnek oraz imbir. Po chwili dodajemy starte na tarce jabłko, wydrylowane mirabelki, ocet, cukier i sól. Następnie smażymy kolejne 90 minut i przekładamy sos do słoiczków.